fredag 28 augusti 2020

Besatta

Av Elif Batuman 
Denna coronasommar bokreser jag till Centralasien och Ryssland med hjälp av den språkintresserade litteraturnörden Elif Batuman. Det blir betraktelser från Uzbekistan, St Petersburg och anhalter i det stora riket Ryssland. Författarens radar för udda och dråpliga händelser under resans gång varvas med underliga och verkliga historier från det gamla Ryssland och myter om härförare från det innersta Asien. Allt med de litterära glasögonen på.

Om man inte är intresserad av att djupdyka i den ryska litteraturhistorien och Dostojevskijs Onda andar, Babels besatthet av ord, få reda på vad som verkligen hände mellan Tjechov och Tolstoj och den senares död då finns istället inblickar i tsarväldets besattheter av skiftande slag; naturaliekabinett, isslott och förstås stora parader och fester. 
I Uzbekistan bor Elif inneboende hos en krävande värdinna som lägger sig i det mesta (dessutom har hon gömt den riktiga toaletten i stället blir det det uzbekiska hålet). På dagarna pluggar Elif uzbekiska och måste utgå ifrån den enda boken som finns på institutionen, den om bomullsodling. Studierna leds av en lärare som tycker förfärligt synd om sig själv. Att kåsera kräver visserligen en särskild blick för det udda och det dråpliga hos oss människor men kan glida över i en von-oben attityd. Det är roligt till en början och Elif har lätt för sig, det guppar iväg och man ler i mjugg. Men när jag väl upptäckt tonen är den svår att ignorera och jag blir en aning beklämd. Detta drag finns framför allt i reseberättelsen.



Titeln Besatta får sin förklaring, många av karaktärerna bland de ryska klassikerna är just besatta menar Elif Batuman och stöder sig på litteraturforskningen. Den delen av boken är tät och bitvis intressant. Annars har jag lärt mej en hel del om ryska giganter och blir mer nyfiken på länderna och människorna bortom Uralbergen. För den som gillar att grotta ner sig i beskrivningar med schwung kommer att få några underhållande timmar. Besatta får en stark trea för nyfikenheten och Elifs sprittande språk.


Elif Batuman är född 1977, kommer från USA och har turkisk bakgrund. Boken gavs ut 2010 och kom i svensk översättning av Eva Johansson 2012. Henrik Lange står för omslaget. Samme man som skrivit och ritat de humoristiskt koncentrerade; Romaner för dig som har bråttom, Ibsen på en timma m fl.

ISBN
9789127132030


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar