tisdag 18 augusti 2020

Där kräftorna sjunger

Av Delia Owens
Vid North Carolinas kust finns områden som växlar mellan våtmark och träsk. Här finns ett myllrande växt- och djurliv och ett fåtal bosatta. Kyas familj är några av de som kallas träskfolk av människorna inne i stan. Såhär på1960-talet har utdikningarna av våtmarkerna inte börjat och familjerna där ute får klara sig så gott det går. Samhället har mer eller mindre vänt människorna ryggen. En av de boende är Kya, första gången vi möter henne är hon bara en liten flicka på sex år. Tack vare sin mamma har hon det bra tills allt brakar ihop efter ett av pappans utbrott. Syskonen och mamman försvinner. Att bo med en missbrukande arg pappa får henne att ta sin tillflykt till naturen. Åren går och det görs lama försök att få Kya till skolan men en dag med utfrysning får räcka. Missbruk och isolering till trots hittar Kya kraft ute i det vilda. Men hon är iakttagen av en lite äldre pojke, Tate förstår att Kya är oerhört skygg och närmar sig henne med en gåva och det är något hon värdesätter, en vacker fjäder. 


När Tate börjar plugga på universitetet tappar de kontakten, Kyra bestämmer sig för att aldrig mer fästa sig vid någon. Men Tate har lärt Kya att läsa och skriva. Det plus samlandet av växt- och djurdelar blir hennes tröst och tillflykt. Åren går sin gilla gång och invånarna i den lilla staden Barkley Cove fortsätter ignorera svarta och träskfolk. 


Så kommer dagen då den vackre Chase hittas nedanför ett brandtorn vid randen av träskmarken. Spåren är få men ryktena desto fler. De okända där ute i träskmarken är kittlande och skrämmande och människorna i staden sluter sig samman, man vill hitta en skyldig. Så efter halva boken börjar en annan historia nystas upp och det blir spännande, vem ligger bakom Chases död om det nu är så att han inte störtat ner själv? Samtidigt är det inte så enkelt. Ortsborna drivs av resonemang om allt träskborna kan vara kapabla till vilket rymmer mörka krafter och man undrar om sheriffen kan hålla huvudet klart.



Där kräftorna sjunger rymmer förutom konflikterna en stor och vördnadsfull kärlek till allt levande, särskilt det i våtmarker och träsk. Vattnet och värmen, här inramat av spansk mossa och fuktig frodighet osar från sidorna. Kya utvecklar sitt ritande och målar detaljrika akvareller av av allt hon samlat. Men störst är Kyas fenomenala förmåga att överleva trots att hon berövats de som betytt allt och de som kunde hjälpt henne att bli en del av ett sammanhang. Frågan är om vi lär känna Kya på djupet eller om hon är en del av en kuslig saga. Flickan som kämpar på trots alla odds, de goda och de onda och till slut hämnden som kräver sin rätt. Teman som påminner mej om några gamla favoriter från den varma södern, också de från en annan tid. Jag tänker på boken To kill a mockingbird av Harper Lee, för småstadsstämningen och för flickan Scout och den rättrådige advokaten Atticus Finch och filmen Stekta gröna tomater för att hämnden ibland kan vara nödvändig. 


För doftrika innerliga naturupplevelser får Där kräftorna sjunger en fyra men en endast en trea för berättelsen. Vi förstår allt eftersom vartåt det lutar, mycket är allt för bekant. Delia Owens är zoolog och debuterade sent, Kräftorna sjunger är hennes första roman. Och naturligtvis är en film på gång.


ISBN
9789137154831


2 kommentarer:

  1. Jag läser också denna just nu. Trodde nästan att jag var sist ut. Känns som att denna boken är på allas läppar! Hälsningar Therese på Familjenbokmal.blogspot.com

    SvaraRadera
  2. Hej Therese! Ja boken verkar gå hem hos många. Vad tycker du om den?
    Hälsningar i värmen från Annika

    SvaraRadera