måndag 3 augusti 2020

Säg inget: en sann historia om mord och terror på Nordirland

Av Patrick Radden Keefe

”Jag kommer snart tillbaka” säger Jean McConville till sina tio barn när hon förs bort av okända män en mörk vinterkväll. Barnen lämnas kvar i lägenheten och väntar och väntar. Året är 1972 och vi är i Belfast där det gäller att vara på rätt sida och framför allt inte säga för mycket


Så börjar Patrick Radden Keefes undersökande reportage om Jean McConville och om det som har kommit att kallas The Troubles, inbördeskriget på Nordirland som varade i närmare trettio år 1969 - 1998.



Det är så smart att starta den här snåriga berättelsen om våldsamheterna på Nordirland med ett graverande brott. Rakt in i våra hjärtan och uppmärksamheten är väckt. Hyllmetrar har skrivits om konflikten, filmer och universitetskurser har gett sina bidrag men det är första gången jag riktigt förstått omfattningen och komplexiteten i motsättningen där IRA och lojalisterna var de två kontrahenterna.


Fyra år har det tagit för Patrick Radden Keefe att gräva upp detaljer och framförallt intervjua familjer, tidigare gerillasoldater och andra inblandade. Olika provokationer gav det avsomnade IRA nytt liv i slutet av 1960-talet och en väpnad fraktion bildades. Våldet eskalerade med bomber, bankrån och kidnappningar. Det är här nånstans som änkan Jean McConville förs bort. Förrädare brukade kidnappas, tjallare var det värsta man kunde vara och därför har hemligheter bevarats ända till nu, trots biografier och intervjuer. 




Radden Keefe har valt att i huvudsak beskriva personer inom IRA, vissa namn känner man igen som Gerry Adams. Hans roll i rörelsen är minst sagt märklig. Både terrrorist och fredsivrarare, hur han lyckas med de dubbla rollerna och fortfarande är i livet en gåta.


Trots våldet, tortyr och jävligheter är detta en djupt fascinerande bok, jag tror nyckeln är det genuina intresset för människorna där bakom maskerna och för brottsoffren. Varför, vilka var de och hur blev deras liv? Att som ung ryckas med i en revlolutionsromantisk rörelse har sitt pris visar det sig för de som överlevde. Trettio år, en del säger 40, av blodiga dåd tog sitt slut i o m GFA Good Friday Agreement 1998. Med eget parlament och sanningskommissioner tycker båda parter att det blivit bättre, men inte alla.


När uppror övergår till våld verkar det inte finnas någon återvändo, oavsett var på jorden och oavsett om det gäller gänguppgörelser eller geopolitiska konflikter; Syrien, Palestina, Tjetjenien, Jemen listan kan göras lång. Unga frustrerade människor är lätta att rekrytera och de som eldar på och ger dem uppdrag är oftast inte de som hamnar i skottlinjen.



Boken är en bedrift. Skriven med medkänsla och knivskarp förmåga att se människornas bevekelsegrunder utan att döma. Med sitt thrillerinslag kan även den som väjer för samhällsskildringen bli fängslad.


Säg inget får en femma för en helgjuten berättelse skriven med ett sug som är svårt att värja sig mot. 


På omslaget syns en av huvudpersonerna Dolours Price, med maskerat ansikte


ISBN
9789100183035



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar