onsdag 13 januari 2021

Årsboken

Årsboken av Sven Olov Karlsson 
Noveller, en för varje månad, passande så här på nya året. Berättelserna är en provkarta på Sverige idag ofta med människor i brydsamma lägen. De är inte är där de vill vara. Glapp och skillnader synas; mellan land och stad mellan den som inte har ett öre till den som blir både rik och hög på att fabricera fake news. 


Årsboken börjar som sig bör med nyårsafton som mer hörs än ses ifrån ett källarutrymme. En kvinna som inte längre äger något, tar sin tillflykt till ett skrymsle i en källare. Här låter det från huset och ute fyrverkerier. När allt lugnat sig hasar hon, trots misshandel ut. Skräpigt och glashalt och iskallt i busskuren. Men bussen stannar och chauffören ropar. En av de bättre novellerna. 

En lägesbeskrivning av landet och idén med en berättelse per månad är riktigt bra. Det verkar vara tungt att leva i Sverige (för vissa) men det finns stråk av medmänsklighet. Till exempel December, överfull snömoddig parkering med tappade bilnycklar får ett varmt slut. J
anuari ger en gnutta hopp och en månad som jämkar med ett litet smil är Oktober. 

Vad vill Karlsson och hur är det gjort? Det är mycket runt om oss som skaver, ojämlikhet på så många plan, och det känns nästan som författaren gnisslar tänder av vrede. 
Ärendet verkar viktigare än att teckna personporträtt och att mejsla fram bilder som man kommer ihåg. Kan det vara så att när han stänker med det svarta att det får motsatt effekt? Jag vill ju själv få fram det som skall stå mellan raderna. Men ändå är det några porträtt som stannar i minnet. Kvinnan som går ut på ägorna när det är så torrt att det ryker om fötterna av förbränt gräs. Hon sitter på sin ärvda mark och funderar på vad den skall nytta till men landar ändå i att fortsätta och tar fram papper och penna börjar föra dagbok som man alltid gjorde förr. Varje dag kommenterades i kalendern. För övrigt en kalender många känner igen med sin lingonkrans och årtal. Här en eloge för det välfunna omslaget med kafferingarna. Jag gillar verkligen den här typen av omslag som fångar in idén, ett kongenialt omslag. Årsboken får en trea för en bra ide, för sin humanism och ett gott hantverk. 



Sven Olov Karlsson född 1971 och har bland annat skrivit om folket i glesbygden i ett par romaner. Om de strävsamma som inte hunnit ta in att en ny tid randats, besvikelserna står på kö. Sitt landskap Västmanland har han skrivit om i flera böcker bland annat den stora branden 2017, skildrad i Brandvakten.

Omslag av Sara R. Acedo
ISBN: 9789127164642



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar