torsdag 11 mars 2021

Gileads döttrar

Av Margaret Atwood

Hur gick det för Offred i boken Tjänarinnans berättelse? Boken som skrevs 1984 har fått välförtjänt ny uppmärksamhet mycket tack vare HBO-serien The Handmaid´s Tale (2017). Margreth Atwood skriver i ett pressmeddelande att det var av två skäl som hon fortsatte historien om Offred; "Kära bokläsare. Allt ni frågat mig om Gilead och hur den världen är uppbyggd har tjänat som inspiration för denna roman. Fast inte bara. Den andra inspirationskällan är den värld vi lever i idag" Margaret Atwood menar att de orättvisor och skändningar som kvinnorna drabbas av i böckerna har hänt någonstans i världen någongång. (Atwood kallar genren spekulativ fiktion) Det kan vara värt att ha i åtanke, böckerna är inte bara ett dystopiskt framtidsscenario*. 

Händelserna tar plats ungefär femton år efter det att Tjänarinnas berättelse slutade. Landet styrs av ett råd av Anförare i en strikt hierarki där kvinnorna, längst ned, bedöms utifrån sin eventuella fertila förmåga. De är fängslade, kan inte läsa, de kan inte röra sig fritt. Krig råder mellan Gilead och olika länder däribland Kanada. Gränsen bevakas men flyktingar trotsar faran.


Informationskrig pågår. Lilla Nicole, barnet som kidnappades från Gilead, används som propaganda mot fienden. Ondsinta människor rövade bort henne och den dag hon kan återbördas till sitt fädernesland, den dagen är något alla ser fram emot.


Att lägga så mycket kraft på att bevaka kvinnor, det är ett av teokratins medel att hålla kontroll men i grunden beror deras intresse av barnalstrande på att endast ett fåtal män är fertila. 


Bakom den behärskade fasaden har Gilead många problem och kanske kan motståndsrörelsen bidra till att skapa det kaos som behövs för att få landet på fall. Gileads döttrar berättas utifrån tre kvinnors upplevelser och erfarenheter. Två av dem Tant Lydia och Agnes vet in på huden hur det är att leva i Gilead, Jude/Nichol är en femtonårig ung kvinna från Kanada, som vi anar vem det är, och sakta byggs spänningen upp. Dock, den gastkramande kusliga känslan som fanns i Tjänarinnans berättelse saknas i Gileads döttrar.


Det finns ett drag av ungdomsbok i Gileads döttrar. Det kan bero på att två av rösterna är unga kvinnor och till många delar oerfarna. Korta stycken och korsklippta scener driver handlingen. För den som sett serien är det lätt att se miljöerna framför sig.


Gileads döttrar får en stark trea för den säkra pennan, för att man inte riktigt vet hur det skall sluta samt för det angelägna ärendet.


Relaterat, två superintressanta dokumentärfilmer:

* Hör min röst - slöjans revolution är en dokumentär som beskriver den orädda kamp kvinnor i Iran för mot den misogyna regimen.
Landet är stängt för journalister utifrån men tack vare mobilerna publiceras inblickar som får blodet att isas.  

Filmen går att se t o m 14 mars 2022.


ISBN: 9789113098838

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar