fredag 9 april 2021

Jag kallade honom Slipsen

Av Milena Michiko Flasár
Unge Taguchi Hiro har lämnat sin självvalda isolering och sitter nu i parken och kikar i smyg på en medelålders man. Han verkar vara en av alla de kostymmän som slukas av kontorshusen på morgonen. Men mannen går inte tillbaka efter lunch, han sitter där hela dagen.

Så småningom tar de försiktigt kontakt. Det blir ett möte mellan två som inte pallat trycket, som inte orkat. Personlig tragedi i kombination med en utsiktslös framtid för Taguchi, uppsägning för Slipsen.
 Sakta händer det som Taguchi fruktat mest, band binds. Därmed finns något man kan förlora och bråddjupet öppnas än en gång. Tankarna han undvikit på sitt rum börjar sakta pocka på men får en annan form nu när de tas emot av Slipsen.

Ganska snart kommer de till sina smärtpunkter i sina sparsamma samtal. Och de berör. Hur bevarar man sin mänsklighet? Inte är det genom att fega ur som Taguchi gjort gentemot sin vän Miyajima, kanske en av anledningarna till att han senare isolerar sig.

Slipsen ljuger för sin fru och därigenom mot sig själv. Och gör de inte båda det som inte lever livet fullt ut. Är vi alla så fega när det kommer till kritan, vågar inte avvika utan gömmer oss för oss själva och för andra. Samhällena vi lever i är hårda, kanske märks det mer i Japan med sina stränga levnadsregler och karriärism. 

Konsekvensen av alla måsten blir att vissa faller utanför ramarna även om det inte märks alla gånger. Det märks ännu mer idag när sociala medier kommer åt våra allra innersta behov av tillhörighet och behovet av att bli bekräftad. 
Unga människor, särskilt, kan inte gömma sig. Är man inte med är man ute snabbare än någonsin tidigare och den psykiska ohälsan ökar. 
Kanske kan man säga att Taguchi och Slipsen håller på med en form av civil olydnad att de är en slags pacifister? De vill inte ut och kriga.

Milena Michiko Flasar lyckas med konststycket all skriva om det till svåra med lätthet o precision därför får Jag kallade honom Slipsen en fyra.


Milena Michiko Flasár är född 1980 i Österrike. hon är dotter till en japansk mor och en österrikisk far. Idag bor Milena Michiko i Wien.


Bonus: Ordförklaringar i slutet av boken.


ISBN: 9789188155184

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar