söndag 16 maj 2021

Hur mår fröken Furukura?

Av Sayaka Murata
Keiko har hittat rätt i livet. I närbutiken där hon arbetat i många år funkar allt och hon känner sig delaktig som aldrig tidigare i sitt trettiosexåriga liv. Keiko vet att hon är annorlunda (det är hon själv som berättar) men i butiken känns det inte så. Att vara en kugge i maskineriet passar henne perfekt. Arbetsmoralen är hög, man lovar varje dag att göra sitt bästa för att klara de utsatta målen vilket bara stimulerar Keiko. Men sakta börjar det gå upp för henne att omgivningen ser annorlunda på saken, hur länge är det egentligen lämpligt att vara timanställd i en närbutik? Andras åsikter biter och rubbar så småningom hennes cirklar men när hon försöker ändra sin roll, för det är så hon uppfattar omvärldens krav på att bilda familj, då går luften ur henne.


En lätt skruvad historia om våra normer och vad anpassning kan leda till. En annan aspekt är kring AI och robotar. Keiko Furukura har inga egna åsikter kring sitt arbete, hon bara lyder och jobbar hellre extra än drar benen efter sej. 

Att denna milda satir utspelas i Japan, som verkar ha stora krav på sina medarbetare och medborgare, skruvar till Hur mår fröken Furukura? ett snäpp. Steget är kanske inte så långt mellan att passa in i mallen och att vara en väl fungerande robot?

Hur mår fröken Furukura? påminner i tonen om Jonas Karlssons berättelser, fast utan underskruv. Jag kan mycket väl tänka mej boken överförd till scen. 

Underhållande för stunden, ett plus är det välfunna nudelomslaget. Fröken Furukura får en knapp trea. 

Sayaka Murata är en japansk författare född 1979

Boken har översatts till nästan trettio språk


Här en intervju om boken från 2018 som bland annat tar upp att Sayaka Murata själv arbetat i en närbutik. De verkar vara oerhört viktiga i det urbana Japan.


ISBN: 9789178616343

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar