fredag 4 juni 2021

Dagordningen

Av Eric Vuillard


Berlin 1933. Högtidsklädda herrar slår sig ner i en guldglänsande salong, i väntan bolmar de på sina cigarrer. Till slut, en rastlös kansler kommer in med raska steg, hälsar. Förslag läggs på bordet, Tyskland skall byggas upp, fördelaktiga villkor ges men inte utan eftergifter. Det grävs i fickorna, för storfinansiärerna är det lukrativa affärer som utlovas. 


Englands konseljpresident lord Halifax besöker chefen för Luftwaffe, Herman Göring som på sitt gods visar sina vilthägn och bjuder på middag. Formen, all ståt, allt prål vad tänkte grannländernas ministärer?


Premiärminister Neville Chamberlain bjuder utrikesminister Ribbentrop på middag, ett oroväckande telegram dyker upp. Artigheten kräver att samtalen inte avbryts trots beskedet att Tyskland planerar att gå in i Österrike. Men vid Österrikes gräns denna dag står rader av bepansrade fordon helt stilla i timmar, mankemang har tillstått. Till slut får stridsvagnar lyftas av vägen och transporteras med tåg in i Österrike. Annekteringen får en snöplig början.


Bakom kulisser och formaliteter rörde sej odjuret och våldet. De första som fick känna på det handgripligen var Wiens judar som släpades ut på gatorna.


Företagen överlevde katastroferna, påpassligt med nya namn. Under kriget hade de haft gratis arbetskraft som hämtats från arbetslägren. Av tvångsarbetarna var det få som överlevde. Företagarna fick förtjänstfulla utmärkelser.


Tunn men tät, skriven med ironisk lätt spefull ton. Éric Vuillards infallsvinkel är vilken form och vilka uttryck nazisterna valde. Teaterkulisser, pålagda hurrarop, låtsasformaliteter, respektingivande uniformer. Kriget var ju vidrigt fasansfullt, hur bidrar boken till förståelsen av skeendet när man beskriver en mördarregim som pappdockor? Den följdriktiga frågan borde vara; vilka lät detta ske?


”The medium is the message*” fanns redan på 1930-talet med Göbbels effektiva informationshantering.  Summan av kardemumman; utlova bättre liv, slå blå dunster i ögonen på folk - det fungerar.


En eloge till Eric Vuillard som med stram återhållen vrede levererar en brilliant text om hur staten&kapitalet livnärde sej på denna gigantiska katastrof. Eric Vuillard är en prisbelönt fransk författare född 1968.


En klar femma för en gnistrande text.


Mannen på omslaget är Gustav Krupp von Bohlen und Halbach en av dignitärerna vid mötet i februari 1933.


* Myntat av kanadensaren Marshall McLuhan 1964


ISBN: 9789179035280

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar