lördag 31 juli 2021

Sju år

Av Peter Stamm

Det börjar lite sömnigt. Unga nyutexaminerade tyska arkitekter befinner sig mellan bekymmerslöshet och ansvar, man möts och man skiljs. Band uppstår, ibland slumpartat. Sju år senare har det lättsinniga försvunnit, kanske utan att man märkt det, särskilt för Alex bokens berättare. Besluten man fattade då har fått konsekvenser.


Tiden är kring Berlinmurens fall och enandet av Tyskland. Alexander är inte lika ambitiös som väninnan Sonja men han lyckas ändå få en praktikplats. Vart skall detta bära hän undrar jag? Ännu en gammaldags utvecklingsroman om en ung mans knaggliga väg mot mognad? Men så efter halva boken stramar det till.

A
lex verkar bara leva till hälften i sitt borgerliga liv med arbete och äktenskap men mötet med den polska kvinnan Iwona väcker en okänd sida. En som har med åtrå och hemkänsla att göra. Hos Iwona finns inga krav, inga samtal, han bara är. Han både längtar efter de här stunderna samtidigt som han grips av självhat, han tar för sig utan att involvera Iwona i sitt liv. I bubblan hos Iwona slipper han allt ansvar allt spel. Schatteringarna mellan de olika skikten i borgerligheten är intressant iakttagna. De som har allt kan tillåta sig att spela sin roll i livet. Behärska etikettens alla manér, uppträda bekymmerslöst mot alla även gentemot tjänstefolk. De som sätter tonen som andra ser upp till.

Å ena sidan Iwona, kvinnan som är papperslös, och näst intill språklös, städar svart och bor i ett krypin. Å andra sidan Alex familj och firma som går från den ena framgången till den andra. Men så kommer krisen och inte bara en.

Det här är i korta drag den yttre handlingen, parallellt dukas den ena existentiella frågan efter den andra upp. Obehag väcks, jag kan inte låta bli att tänka på författare som Sartre och Camus som också letade smärtgränser.



Sju år gissar jag är en perfekt bokcirkelbok för de som vill öppna upp för djupa, och kanske svåra, samtal kring skuld och moral.
 

Peter Stamm är en av de där författarna när man redan från början känner sig på säker mark med läsningen. Det är oproblematiskt att komma in texten, välfunna iakttagelser och kristallklara dialoger skrivna på en lös och ledig prosa. Och
i den bekväma läsningen smyger Stamm in samvetsfrågor som väcker olust, mycket skickligt gjort. Sju år får en klar fyra.


ISBN: 9789186905101

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar