tisdag 24 augusti 2021

Järtecken - roman om ett brott


Av Christoffer Carlsson
När jag ser undertiteln - roman om ett brott - klingar det till i minnet. Sjövall&Wahlöös tio kriminalböcker mellan 1965 - 1975 hade  samlingsnamnet Roman om ett brott. Finns här en tanke, en hommage till författarduon? Det Sjövall&Wahlöö synade var det de första sprickorna i välfärden. Och här kanske det finns beröringspunkter för det är inte utan att man slås av sociologi- och samhällsperspektivet när pusselbitarna fogas samman i Christoffer Carlssons bok Järtecken. För vem är brottslingen egentligen?

I det lilla samhället Marbäck går alla barn i samma skola, senare samma fester och när det är dags för vuxenlivet då finns det de som flyttar vidare och de som knappt fixat skolan och inte vågar ta nästa steg. Vad händer med deras inre när man ses vid hemvändarträffarna vid jul då jämförandet är oundvikligt. En utströdd flock män som ständigt känner sig lite vid sidan, en aning bortglömda. Att dessutom ha en belastning för att ens morbror dömts för dråp, som Isak har, det gör att hela livet haltar. 

Kriminalhistorien spänner över tjugo år och på den tiden hinner pojkar bli män. Isak var pojke då, han älskade som morbror Edvard. När hela bygden vände bort blicken, han var ju släkt med en mördare, då krympte något inombords. Utredaren Vidar, en gång ung och hungrig, idag krökt av livets motgångar. Att mer eller mindre bli avskedad som polis är en tagg som sitter djupt. Han skulle slutat rotat i fallet där en ung kvinna, Lovisa Markström, brann inne. Vidar kan inte bli kvitt känslan av att något var fel, att Edvard som dömdes inte var rätt man. 

Det är en lång historia, stundtals något seg men så väl berättad att det är svårt att sluta läsa. Och det handlar om Carlssons fascination för våra inre, för detaljer och mönster och hur vi påverkas av det yttre**.

Så småningom får fallet sin upplösning men många har råkat illa ut på vägen. Samhället blir kanske aldrig det det var en gång när det var dans kring midsommarstången för över tjugo år sedan. 

Christoffer Carlsson har skrivit en sammansatt historia. Människors öden hakar  oundvikligt i  varandra och frigörelsen från det sociala arvet kan synas omöjlig. Vardagligheten står i fokus och jag tänker att de små gärningarna kan vara avgörande för att undvika att den tunnaste länken i kedjan skall brista. Järtecken får en fyra för en fascinerande kartläggning av det inre och det yttre och för den som inte ger sej - en spännande upplösning. 



Christoffer Carlsson,1986 är författare och kriminolog och skrivit flera böcker som utspelar sig i Halmstadtrakten.

**I Bokcirkeln där Carlsson och Kerstin Ekman diskuterar Spionen som kom in från kylan talar de bland annat om kriminalgenren och om det går att vidga det som uppfattas som de givna ramarna för kategorin. Mycket intressant


ISBN: 9789100178482


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar