lördag 12 mars 2022

En stund är vi vackra på jorden

Av Ocean Voung
En ung man försöker sammanfatta sitt liv i brev till sin mamma. Återberättade historier varvat med insiktsfulla minnen från Vietnam och Hartford, Connecticut. Allt i ett rikt flöde som både är jordnära och högtflygande. Det är långt ifrån en lågmäld uppväxtskildring. Under läsningens gång tänker jag, vad han hade gjort utan orden? Voung är född poet.



Mor, mormor med tvåårig son kommer från Vietnam utan att kunna mer än ett fåtal ord. Skadorna sitter inte i huden men väl inuti de båda kvinnorna som får återkommande ångestskov. Liten och hudlös tar pojken in sin omvärld. Ett tidigt minne är de starka ångorna av aceton blandat med lavendel i sköljmedlet från manikyrsalongen där mamman arbetar. Utanför väntar ett ogästvänligt land. Familjen befinner sig på USAs bakgård med nerlagda industrier, fattigdom och missbruk. 

Episoderna från tidig ålder är här och nu. Inga referenser till det vuxna jaget utan så som barn tar in och konstaterar. Förståelsen kommer sedan.

Berättelsen är uppbruten, vi får täta iakttagelser och bakåtblickar som emellanåt nitar läsaren. Ibland tar Voung fram sitt fasettöga och vill förmedla allt det tar in. Då gäller det att hitta gemensamma referenspunkter i bilderna som kommer, det är lätt att tappa det gemensamma. De här täta sjoken avlöses av kortare och det skall sägas även berättande inslag. Det är smärtsamt och krävande. Men jag måste erkänna att Voung skriver svidande bra. Enligt en Vi-intervju* lärde sig Voung inte läsa förrän han var elva år. Innan dess hade han varit tolk för sin mamma och mormor.



”När det kommer till ord äger du färre än mynten du sparade i mjölkdunken under köksskåpet, från dricksen du fick i nagelsalongen”


Vibrerande, naket och vackert. Trots mina svårigheter som antagligen är personliga får En stund är vi vackra på jorden en fyra. Att förmedla sina inre bilder och minnen såhär fullfjädrat är beundransvärt minst sagt. 

”Om, i jämförelse med vår planets historia, ett enda liv är så kort, en blinkning, som man säger, då är skönheten - från dagen du föddes tills dagen du dör - bara att vara vacker en kort stund - som just nu när solen lyser lågt mellan almarna och jag inte kan se skillnad på en solnedgång och en soluppgång”


https://vilaser.se/sorg-ar-som-att-komma-till-ett-nytt-land/

Ocean Voung född 14 oktober 1988 i Ho Chi Minh-staden, Vietnam, är en asiatisk-amerikansk författare. 


ISBN: 9789127161023

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar