onsdag 23 november 2022

Mirakelkammaren

 av Angie Kim

Utmattande, klaustrofobisk - lämpligt med tanke på att själva kammaren är en ubåt - och paranoid. Så sammanfattar jag min upplevelse. Ett brott har begåtts och nu skall den åtalade få stå till svars för något förfärligt, i en brand har ett barn och en vuxen omkommit.


Det blir ett rättegångsdrama från nutidens USA med minst sagt pressade människor. Mödrar som tar till alla metoder för att deras barn skall bli bättre eller ”friska”. Invandrare som lever på existensminimum och hoppas kunna förbättra sin position så så att de äntligen kan bli accepterade. En proteströrelse som tar till alla medel för att visa att mirakelkammaren är en bluff.


Mirakelkammaren är namnet på det trånga utrymme, en ubåt, där barn och vuxna får syrgasbehandling. Syret anses kunna läka olika skador även autism.
 

Vi lär känna de inblandade i tillbakablickar och från rättegångsscener. Det som först verkade uppenbart, här har media har bidragit till att piska upp en mycket hätsk stämning, visar sig ha uppenbara luckor. Men hur komma åt sanningen när alla inne i rättegångssalen ljuger på ett eller annat sätt.
 



Delvis obehaglig att läsa och när jag lägger Mirakelkammaren ifrån mej är jag helt slut. Angie Kim lyckas verkligen med thrillerdelen; vem kan man lita på och är den anklagade verkligen skyldig? Här kastas misstankarna runt som sockor i en torktumlare, man hinner inte tänka bara snurra vidare och blir nästan illamående. Jag ger Mirakelkammaren en trea för att den är välkomponerad och för att Angie Kim lyckas i sitt uppsåt att skapa olust, osäkerhet och spänning. Hade det inte varit för de den kritiska blicken på all konkurrens som normaliserats och en del snygga formuleringar hade det bara blivit en tvåa.


Angie Kim, 1969, är född i Seoul i Sydkorea, numera bosatt i USA där hon har studerat juridik. Miracle Creek är Angie Kims debut 

Citat:

Men det är inte så livet fungerar. Att drabbas av en tragedi gör en inte immun mot nästa tragedi och otur fördelas inte ut som strösslet på en tårta


Hennes egen mamma var likadan: hon använde sin artighet för att dölja hur ovänlig hon var på samma sätt som folk använde parfym för att dölja sin kroppslukt – ju värre den var, desto mer parfym använde de. 


….sådant var livet. Varenda människa var resultatet av miljontals olika faktorer – en av flera miljoner spermier som kom fram till ett ägg i exakt rätt tid, för om den missade tiden om så bara med en millisekund skulle en helt annan person uppstå. Bra saker såväl som dåliga – varenda vänskap, varenda kärlekshistoria, varenda olycka, varenda sjukdom – berodde på att hundratals småsaker konspirerade. Var och en för sig fick de inga konsekvenser alls.


För övrigt en översättning med schwung av Åsa Brolin

ISBN: 9789180234498



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar