onsdag 28 december 2022

En kort berättelse om traktorer på ukrainska

av Marina Lewycka

Vad har traktorer från Ukraina med såriga familjerelationer att göra? Ja på något märkligt och underfundigt sätt hänger det ihop i Marina Lewyckas bok. Kanske för att hon själv har rötterna i Ukraina vågar hon ta ut svängarna på ett sätt som en västeuropé förmodligen skulle få på pälsen för.



Historien har minst tre skikt: familjen och pappa Koljas text om hur traktorn uppfanns är två. Ukrainas historia från sekelskiftet fram till resan till England 1946 är det tredje lagret, men det märker man först efter ett tag eftersom de trådarna varvas med en annan känsloladdad och fartfylld berättelse. 


Nadjas och Veras pappa, en änkeman på åttiofyra år, har blivit handlöst förälskad i den storbystade fyrtio år yngre Valentina med anspråk på att få in sin tonårige son Stanislav på ett engelskt elituniversitet. Pappan vet inte till sig av lycka och vips är de gifta. Systrarna allierar sig och försöker rädda det som räddas kan när de ser hur deras pappa Koljas utrymme krymper på alla håll, en effekt av Valentinas framfart. Egentligen är systrarna, Vera och Nadja som hund och katt men nu sluter de tillfällig fred. 


Boken är skriven för sexton år sedan alltså innan Brexit och invasionen av Ukraina, ungefär när oligarkerna tog livtag på östeuropa där många längtade till västvärldens lyx och frihet. Familjen, som själva är flyktingar, kom till England, efter andra världskrigets slut har levt ett snudd på osynligt liv eftersom de ville smälta in. Ju mer jag läser ju mer ser jag parallellerna i historien; systrarnas föräldrar ville såklart också sina barns bästa. 


Men vad i all världen har traktorer i den här historien att göra? Jo Kolja är en hängiven ingenjör och när det blir för kaotiskt i hemmet smyger han undan och plitar på en bok om traktorers historia. 


Stilen är känslodriven och man pendlar i sympatierna men landar aldrig i oresonlighet och hat, en varm ton råder boken igenom. Scener från familjetrassel korsklipps med fakta om behovet och framställningen av traktorer i moderna länder. Vi pendlar mellan människors svagheter och styrkor, uppgörelser varvat med omsorg, en tornado av av känslor som slutar som en tilltufsad feel-goodroman med rosa dun och utsmetat läppstift i en avdankad Rolls Royce. En både rörande och sorglustig historia där kärleken till barnen övervinner det mesta. Rappt o fartfyllt språk, stilen på gränsen till det burleska. Beroende på glasögon kan texten uppfattas som fördomsfull eller småputtrig. För en god berättelse med värme ger jag En kort berättelse om traktorer på ukrainska en fyra.



Det finns likheter i boken med Marina Lewyckas egen historia. Hon föddes 1946 i ett flyktingläger utanför Kiel och växte upp England. Hon har sagt att en inspirationskälla till boken är hennes mors uthållighet som krigsfånge och flykting. I skrivande stund är verkar Marina Lewycka ha drabbats av sjukdom men den här artikeln är från mars 2022, fem veckor efter Rysslands angrepp på Ukraina i 24 februari 2022.

Marina Lewycka on the ambiguities of being ukrainian


Läs gärna mer om Marinas uppväxt i England, här hittar man fler likheter med Nadja i boken

Sammanfattning: familjerelationer, avund, girighet, att slåss för sin ”överlevnad”, teknisk begåvning, distanslöshet från alla parter, förälskelse, hemlängtan, patriotism, skrupellöshet, barns väl. 




ISBN

9789113127637

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar