söndag 12 mars 2023

Mitt namn är Firekeeper

av Angeline Boulley 
En spännande nutida, typ uppdaterad, Kitty-deckare för ungdomar och uppåt.

Daunis är idrottstjej och familjeflicka, en begåvad student med intresse för naturvetenskap och medicin. Hon tillhör släkten Firekeeper. Daunis sörjer sin far, morbror, bästa vän och bär sår efter ett sprucket förhållande. Hon har gott om vänner och älskar sin familj, bor i norra Michigan vid de Stora sjöarna där det är omfattande drogroblem. Den senaste tiden har flera överdoser skett bland ungdomarna. Eftersom Daunis är medicinkunning, känner alla och är smart, anlitas hon som mullvad av narkotikapolisen. Som upplagt för trassel på alla håll och kanter.


Vid gränsen till Kanada på Sugar Island och amerikanska fastlandet utspelar ett drama mellan unga vuxna med rötterna i olika ursprungsstammar. Ungdomarna är hårt uppknutna till olika idrotter genom sina skolor. I St Sault är det ishockey som gäller för både killar och tjejer. Daunis Firekeeper är en klipsk elev tillika supervass på skridskor. Hon har ögonen på sej eftersom hennes mamma är vit och pappan (nu död) tillhörde en infödd stam med rötterna långt tillbaka; Firekeeper. 

Bra;

Daunis omtänksamhet och stolthet skapar trivsel. Danis Firekeeper är en kämpe, mer än det, hon avstår från sina efterlängtade studier för att hon behövs hemma. Positivt med synliggörandet av ursprungsfolkens stammar som är högst levande vilket inte verkar vara allmän kunskap. Boken genomsyras av respekt för förfädernas seder. Daunis och hennes kompisar är framåt och har framtidsdrömmar. Naturen och dess årstidsväxlingar är närvarande hela tiden, liksom tankar på att samla sig, hitta vägar till inre frid. Sammanhangen betonas, helheten är viktig.


Snyggt

Omslaget. Om man tittar noga så är det en nyansskillnad i hyn på profilerna. Om du sedan läser kommer du att förstå.


Angeläget 

Från efterordet ”…en sida av min berättelse som däremot är högst verklig är det hämningslösa våldet mot infödda kvinnor. Fler än fyra av fem (84%) infödda kvinnor har utsatts för våld under sitt liv, och mer än hälften (56%) har utsatts för sexuellt våld. Nästan samtliga (97%) av dessa kvinnor har haft minst en icke infödd förövare. Ett tungt och svårhanterligt ämne, men det var viktigt för mig att visa denna smärtsamma verklighet och särskilt hur förövare riktar in sig specifikt på infödda kvinnor och den rättsliga osäkerhet som drabbar stammarns landområden".


Knepigt 

Växlingen mellan tonårstugg och mycket självmedvetna kloka vuxentankar blir emellanåt snudd på orealistiska. Den vuxna mognadsnivån önskar jag att fler i min omgivning hade emellanåt. Men kanske speglar det bara kasten mellan humörsvängningarna.


Sämre

Att tonårstonen ibland blir något tillrättalagd. Mycket snack om hur man klär sig och tugget som är från både tjafsig tonåring och klok genomskådande ung kvinna.

Man anar tydligt vartåt thrillerinslagen lutar men med några oväntade vändningar blir det bitvis spännande.

Det sker en våldtäkt, obegripligt att offret inte blir mer traumatiserat, en svag del.


Känslan efteråt

Är glad att jag har läst Mitt namn är Firekeeper. Gillar glöden och att ha någon att "hålla på". Daunis är en bra förebild för unga tjejer, hon är inget helgon men de felsteg hon gör bearbetar hon väl. Här finns kärlek, erotik, vänskap, svek på olika plan och spänning. En bra present till alla som varit unga. Trots mina reservationer får Mitt namn är Firekeeper en rejäl trea.



Angeline Boulley, 1966, kommer från en Ojibwastam, Sugar Island, Michigan. I boken förekommer begreppet anishinaabe vilket är vad stammen kallar ursprungsfolken. Hon har varit chef för Office of Indian Education vid U.S. Department. Firekeeper´s Daughter, Angeline Boulleys debut, har legat etta på New York Times topplista.



ISBN

9789198617047

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar