onsdag 1 mars 2023

Systerklockorna

av Lars Mytting

I en av Norges alla dalar låg en gång en stavkyrka med ornamenteringar av drakar som lyfte sina huvuden mot himlen. Klockorna som ringde till dop, begravning och högmässa var det något alldeles särskilt med. När de skulle gjutas öste en sörjande bonde ner släktsilvret i smältan och så fick klockorna sin säregna klang och kallades Systerklockorna efter ett kärt sägenomspunnet tvillingpar.

Så börjar berättelsen om den slitstarka familjen Hekne (särskilt Astrid) prästen Kai Schweigaard och, den unge tyske arkitekten, Gerhard Schönauer som kommit till trakten för att montera ner kyrkan. I Tyskland råder det en stark vurm för det nordiska och man är helt betagen av Norges stavkyrkor. Nu vill man riva och frakta en sådan och förevisa det uppväxande släktet hur nordgermanerna byggde och dyrkade de starka gudarna. 


Tre färgstarka unga människor möts och snart råder kärlek med förhinder i den fagra Gudbrandsdalen. Men här kommer jag inte att avslöja mer av den spännande delen av handlingen.


Det är en gudomligt vacker trakt men ack så hård att leva i. Alla vet att vintern är lång och därför planeras det för kyla, tillgång till mat och foder för minst fem månader varje år. Men bygden kan inte bära alla barn som föds, en del överlever inte vintrarna. De större städerna lockar, eller så packar småbönder och drar västerut. De nyheter som kommer förmedlas vid söndagens predikan med en veckas fördröjning. Järnbanor förespår det samhällsskifte som verkar stampa i farstun. Men i gårdarna råder husbondens röst, det är han som bestämmer, kvinnorna blir hemma med barnen som bara blir fler och fler. Och prästen med sin gudamakt når långt in i familjeangelägenheterna.


Just kvinnornas lott intresserar författaren. Det är inte bara den starke mannen som skildras. Barnbegränsning finns inte och inte heller tar männen det ansvar de borde när de unga kvinnorna blir med barn. Om inte familjerna stöttar väntar ofta tragedier. 


Men det finns mycket mer i Systerklockorna; hantverkets lov, kulturhistoria och mellan raderna en stolt beundran för släkterna som envetet mäktat med. Här anar jag ett släktskap med Selma Lagerlöfs skildringar av folket inne i skogarna. De idoga bönderna, hög som låg och prästernas makt. Lägg därtill en fläkt av det övernaturliga och vi har en bygderomantisk skröna. Mytting är en mycket god berättare och skriver inlevelsefullt. Systerklockorna får en rejäl trea. 


Lars Mytting född 1968 i Fåvang, Gudbrandsdalen, slog igenom med romanen Simma med de drunknade. Som i Systerklockorna finns där en stark kärlek och respekt till hantverkare särskilt de som kan hantera trä. Han har också skrivit boken Ved som sålts i stora upplagor. Häkneväven är Systerklockornas uppföljare



ISBN: 9789179130381

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar