torsdag 22 juni 2023

Sula

av Toni Morrison

En nyligen frigiven slav i Ohio blir lovad ett stycke mark av sin husbonde men blir lurad på den bästa delen i stället får han en stenig bit uppe på kullen. Du kommer närmare himlen på det viset menar den listige vite mannen. Den inställningen sätter tonen, det är avstampet i Sula. Uppenbar förnedring och ingen märkbar förändring i sikte. De svarta får ta det som blir över.

Sula är en stundtals brutal, illusionslös berättelse om människorna i staden Medallion genom tre generationer. Här bor flickorna Nel och Sula, först skygga för varandra sedan oskiljaktiga, en vacker vänskap där de delar på allt. Så kommer vuxenåren och Nel gör som kvinnorna brukar, gifter sig tidigt och får barn. Sula reser iväg. När de sedan återses blir det annorlunda, Sula tar vad hon vill ha och får hela staden emot sig. 



En fängslade berättelse men inte helt lätt, inte svårläst men den är tät och utmanade. Jag
behövde tolkningshjälp, mina perspektiv räckte inte till. Hittade till min glädje en stimulerande kortkurs med John Green* på Youtube. Bland annat att Morrison intresserade sig för att komma bort från dualiteter som ond- god, hon menar att det får oss att aningslöst välja sida och skapar förenklingar som inte finns i livet. Förenklingar kan bli farliga eftersom de kan få läsaren att favorisera en sida och därmed omedvetet sätter något före en annan, i längden kan det leda till ett vi mot dem.


Ett land som är fött ur våld och som inte kommit tillrätta med vare sig det eller rasismen, det är den erfarenheten Toni Morrisson skriver om utifrån några kvinnors liv utan att göra dem till offer.

Stilen varierar mellan krass realism, stark närvaro och poetiska sekvenser. Människor drömmer, älskar, sviker och bedrar men alla hör de samman. En mäktig läsupplevelse, den klarar, nästan kräver, en omläsning för här finns mycket att hitta och fundera över. Därför får Sula får en tung fyra.


Citat från Sula.

Nel talar från Sulas dödsbädd: ”Man kan inte få allt, Sula.” Nel höll på att bli desperat inför hennes arrogans. Hon låg där på sin dödsbädd men fortsatte att tala på samma sätt. ”Varför det? Jag kan göra allt. Varför kan jag inte få allt då?”

Du kan inte göra allt, du är kvinna och färgad dessutom. Du kan inte handla som en man. Du kan inte gå omkring och vara fri och oberoende och göra bara det du har lust till och ta det du vill ha och lämna resten...”


Toni Morrison, 1931 - 2019, föddes i Ohio. Författare och litteraturkritiker, lärare vid Yale och Princeton. Hon fick nobelpriset i litteratur 1993 och en del av motiveringen löd: ”…som genom en romankonst präglad av visionär kraft och poetisk pregnans levandegör en väsentlig sida av amerikansk verklighet".


Mer om Sula; 

*John Green, 1977, amerikansk författare till bland annat; ”Förr eller senare exploderar jag”, och vloggare på Youtube. Hans ”Crash course” Sula är något i hästväg, kolla in:

https://www.youtube.com/watch?v=eAHYT5gIPZg


ISBN: 9781400033430

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar