söndag 16 juli 2023

Avd Q - Natriumklorid

av Jussi Adler Olsen
Den nionde delen i serien om köpenhamnspolisens kalla-fallavdelning; Avdelning Q.

De fyra kollegorna på avdelning Q fått flytta från källarutrymmena, där allt började med Carl Mörck som ensam utredare. Då var han snudd på paria och bannlyst i korridorerna högre upp i huset. Men efter många uppklarade fall har avdelningen rönt respekt och kollegorna Assad, Gordon och Rose har funnit sig väl till rätta när de nu dessutom har fått rum med utsikt.


Julen står för dörren och Carl sitter i fönstret och smygröker och funderar över ett fall och om det finns samband mellan andra tidigare dödsfall som verkar ha skett periodvis. Indicierna hopar sig och jakten på en mördare som strör salt på brottsplatserna tar fart.

Han tyngs dessvärre också av att hans förflutna hunnit ikapp honom. Dramat som orsakade kollegan och vännen Hardy förlamning, ett ständigt gnagande dåligt samvete, blir aldrig lagt åt sidan av internutredarna. Fallet är som tandvärk det går inte att ignorera.

Det jag gillar med Avd Q är framför allt tonen; varm, rapp och bitsk om vartannat, lite dansk helt enkelt. De aparta kollegorna som numera accepterar varandras för- och nackdelar tillför sälta i i det malande utredningsarbetet. De har alla skuggsidor och demoner att slåss med på hemmaplan men tillsammans är de ett sammansvetsat gäng som nästan kan se igenom väggar. Det är också svårt att förutse handlingen vilket inte vill säga lite i dessa dagar när det finns ett överflöd av deckare.


Adler Olsen har betat av mörka delar i Danmarks moderna historia även internationell terrorism. Han har en viss fäbless för instängda offer vilket jag undrat en del över, även alla plågsamma scener, just tortyravsnitten är min reservation för serien, för annars håller Avd Q en mycket hög klass inom krim-genren.
Några av böckerna har filmatiserats med gott resultat och det är inget fel med dem eller rollprestationerna men visst hade det varit bättre med Bjarne Henriksen i rollen som Carl Mörck, han är ju som klippt och skuren för rollen - Danmark hallå! 

Natriumklorid blir efterhand otäckt spännande både vad gäller intrigen och vad som kommer att hända med Avd Q. Bra riggad och väl genomförd får Natriumklorid en fyra från en sommardeckarläsare. 

Jussi Adler-Olsen är en dansk författare född 1950. Han har främst skrivit thrillers och kriminalromaner, den första av böckerna om avdelning Q kom ut 2007.

ISBN: 9789100175634

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar